Couperosa iho ja sen hoito – Biodroga Fin

Couperosa iho ja sen hoito

Couperosa-iho on hyvin yleistä ja varsinkin meillä suomalaisilla, joiden iho on ohut ja verisuonet kuultavat ihon läpi. Couperosassa ihon pintaverenkierto ja tukikudoksessa olevien pienten verisuonten seinämät ovat heikentyneet. Verisuonet laajenevat pintaverisuonissa olevan verentungoksen seurauksena, mikä näkyy ihon pinnalla punoituksena.

Couperosaan voi olla monia syitä mutta täällä pohjolassa lämpötilojen vaihtelut ovat varmasti yksi merkittävä syy ja samoin geenimme, jonka takia ihomme on vaalea ja herkkä. Saamme pienestä pitäen tottua kylmään ja viimaan, joka koettelee herkkää poskiemme ihoa ja kuumaan saunaan.

Couperosa iho punoittaa helposti, kasvojen hiusverisuonet ovat laajentuneet ja iho reagoi herkästi sekä ulkoisiin että sisäisiin ärsykkeisiin. Voimakkaat tuotteet, vahvat ja tuliset ruuat, tunnekuohut, verisuonia laajentavat lääkkeet, kylmä – kuuma altistukset (saunasta kylmään veteen) saavat ihomme hehkumaan – ei hyvällä tavalla.

Couperosa sama kuin rosacea?

Couperosa, eli lääketieteelliseltä termiltään teleangiektasia on monelle suomalaiselle tuttu termi. Ihotautien ammattilaiset puhuvat yleisimmin ruusufinnistä eli rosaceasta. Ruusufinnin lievimmällä muodolla tarkoitetaan likipitäen samaa kuin couperosalla. Ruusufinni voi kuitenkin esiintyä myös vakavassa muodossa.

Ruusufinni on ihosairaus, joka aiheuttaa jatkuvaa punoitusta, tulehtuneita alueita, näppyjä ja turvotusta iholla. Punoittava couperosa-iho on usein ruusufinnin esiaste. Punoitus saattaa ruusufinnin edetessä ärtyä pysyväksi. Iholla alkaa vähitellen esiintyä turvotusta, näppylöitä ja märkärakkuloita. Iho muuttuu turpeaksi ja lopulta ilmaantuu jopa rinofyymaa eli nenän muoto muuttuu ”möhkälemäiseksi”. Ruusufinnin vakavat muodot ovat harvinaisia. Myös lievä kosmeettinen ongelma kaipaa silti pitkäjänteistä hoitoa.

Miten couperosaa voidaan hoitaa?

Tärkeintä couperosan hoidossa on hellävaraisuus ja pitkäjänteisyys. Hyvällä hoidolla couperosa pysyy kontrollissa, mutta ongelmasta ei ihonhoitotuotteilla silti pääse kokonaan eroon. Couperosa iholle tarkoitetut tuotteet ovat yleensä suojaavia, rauhoittavia, ihon pintaa vahvistavia ja hellästi supistavia, jolloin pienten verisuonten seinämät ovat napakampia ja iho tukee verisuonistoa paremmin. Myös hyvä ulkoinen suojaus on tärkeää kuten kuuman ja kylmän vaihteluita tasaavat tuotteet ja aurinkosuojaus.

Puhdistus on kaiken ihonhoidon alku. Puhdistukseen tarkoitettujen tuotteiden on hyvä olla mahdollisimman hellävaraisia, sillä couperosa ärtyy helposti. Kasvoveden tulee olla myös hellä ja mieluiten alkoholiton. On kuitenkin huomattava, että couperosa ei ole ihotyyppi vaan ihon oire eli couperosa iho voi olla rasvainen, sekaiho tai kuiva eli hoitotuotteet tulee valita ihotyypin mukaisesti. Biodrogan ihanat hellät puhdistustuotteet mm. CL MILKY CLEANSER 200 ML ja SKIN LOTION MILD 200 ML sopivat monelle.

Tehokkaimpia couperosaa lievittäviä kosmetiikkatuotteita ovat seerumit, joissa vaikuttavina aineina on mm. arbutini, kversitiini, salicin ja varsinkin Telangyn eli tetrapeptidi, joka on kehitetty nimenomaan couperosan hoitoon. Hoitoseerumit kuten BIODROGA MD ANTI-REDNESS ROSA-CALMING SERUM 30 ML, pääsevät imeytymään syvemmälle estämään tulehduksia, lieventämään punoitusta, vahvistamaan ja napakoittamaan ihoa.

Hoitoseerumin päälle laitetaan ihoa suojaava ja kosteuttava hoitovoide, jossa on yleensä fysikaalisia suojia estämään lämpövaihteluita ja auringonvalolta suojaavia UV-suojia. Voiteessa on monesti samoja vaikuttavia aineita kuin seerumissa. Joissain voiteissa on myös ihon sävyä taittavaa vihreää väriä, joka heti piilotta punakkuutta. BIODROGA MD ANTI-REDNESS CALMING CREAM 50 ML sisältää couperosaa hoitovia aineita, suojaa, kosteutta ja vihreää sävyä, joka taittaa punaisuutta.

Aurinkosuoja tulee lisätä viimeiseksi iholle. Auringonottoa on couperosa ihoisen syytä vältellä ja aurinkosuojan käyttäminen on suositeltavaa aina ulkona liikkuessaan. Parhaan suojan antaa BIODROGA MD High UV-Prot. Face Cream SPF 50 75 ML.

Kylmillä säillä ja tuulella ihon suojaamiseksi voi käyttää suojaavaa huppua, huivia ja mm. puuteria iholla, jolloin puuteri toimii fysiologisena suojana iholla.

Sauna ja couperosa

Sauna voi pahentaa ihon punoitusta. Jos et halua tinkiä saunomisesta, kannattaa saunomisen yhteydessä ottaa tavaksi käyttää iholla suojaavaa tuotetta. Se voi olla voide tai naamio, joka estää kuuman höyryn vaikutusta. BIODROGAN naamiosta mm. Vitamin honey mask on ihanan ravitseva ja täyteläinen naamio, joka toimi hyvin myös saunassa.