Jokainen nainen on kaunis hoidettuna – Biodroga Fin

Jokainen nainen on kaunis hoidettuna

Tämän päivän nainen haluaa säilyä nuorekkaana ja se onnistuu parhaiten hoitamalla ihoa oikeilla kotihoitoaineilla ja käymällä säännöllisesti kosmetologisissa hoidoissa. Jokainen nainen tietää miltä tuntuu kun on ”bad hair day” eikä ulkonäkö miellytä alkuunkaan. Iho on harmaa ja eloton ja illalla on tärkeä tapaaminen. Ihon ulkonäköön ja sitä kautta myös mielialaan ja itsetuntoon voi vaikuttaa pitämällä itsestään huolta sännöllisesti. Naisen ei tarvitse olla mallimittainen mutta jokaisen naisen tulisi nostaa kunniaan omat parhaat puolensa, olipa se sitten kauniit silmät tai upea vartalo.

Iholla on suuri sosiaalinen merkitys, mutta perehdytään ensin ihon tehtäviin ja toimintoihin.

Ihon toiminta ja tehtävät

Iho on ihmisen suurin elin ja se muodostaa jopa kuudenneksen kehon painosta. Se koostuu kolmesta eri kerroksesta; epidermis eli orvaskesi on ihon uloin kerros, dermis eli verinahka on paksu kollageenista ja elastiinista muodostuva tukikudos, joka sisältää mm. verisuonia, hiustuppia, hiki- ja talirauhasia ja hermoja. Alin kerros on subkutis eli ihonalainen kerros, joka liittää ylemmät kerrokset alla oleviin kudoksiin ja toimii rasvan varastointipaikkana.

Ihon terveyden ja ulkonäön kannalta uloin ihokerros, orvaskesi, on kaikkein merkityksellisin. Orvaskesi uusiutuu jatkuvasti altapäin, kun vanhat solut hilseilevät pinnasta ja uusia sarveistuvia soluja nousee irtoavien tilalle. Orvaskeden uloin kerros on marraskesi. Se koostuu kuolleista sarveistuneista soluista ja sen pinnalla on tärkeä suojakalvo. Suojakalvo säätelee ihon kosteus- ja rasvatasapainoa ja se suojelee ihon syvempiä osia kemiallisilta yhdisteiltä, ärsykkeiltä ja mikrobeilta. Suojakalvo toimii happovaippana, joka pyrkii säilyttämään ihon kosteuden sopivana. Happovaipassa on sekä veden haihtumista estäviä aineita, että kosteutta sitovia ainesosia. Vaipan tehtävänä on pitää iho pehmeänä ja kimmoisana. Jos happovaippa vautioituu, veden haihtuminen lisääntyy ja iho kuivuu liiaksi. Tällöin siinä voi ilmetä erilaisia ärsytysoireita, kuten ihottumaa ja kutinaa.

Ihon rakenne vaihtelee merkittävästi vartalon eri alueilla, jopa kasvojen eri osissa. Silmäluomien iho on hyvin ohutta ja herkkää, kun taas kasvojen muilla alueilla iho saattaa olla huomattavasti paksumpi. Ihossa saattaa olla myös karvoitusta, hikirauhasia ja talirauhasia. Kaikki nämä seikat vaikuttavat ihomme rakenteeseen ja tarpeisiin.

Ihon tärkein tehtävä on toimia suojana ulkoisia haittatekijöitä vastaan. Iho suojaa meitä ultraviolettisäteilyltä, lämpötilan vaihteluilta, sairauksia aiheuttavilta bakteereilta ja viruksilta sekä kemiallisilta aineilta. Ihossa sijaitsevat myös hermot, jotka automaattisesti käynnistävät itsesuojelurefleksit. Lisäksi iholla on merkittävä tehtävä ruumiinlämmön säätelyssä. Laajentamalla ihon verisuonia tai hikoilemalla ylimääräinen lämpö poistuu. Iho sisältää myös monia tuntoaisteja jotka rekisteröivät viestejä ympäristöstämme.

Iho suojelee syvempiä kudoksia auringon ultraviolettisäteitä vastaan tuottamalla melaniinia. Auringon UV-säteet nopeuttavat ihon vanhenemista vaurioittamalla elastiinisäikeitä. Ruskettuminen on siis itse asiassa ihon puolustusmekanismi tätä säteilyä vastaan.

Ihon sosiaalinen merkitys

Ihon fysiologiset tehtävät ovat kiistattomia mutta ihmisten välisissä kanssakäymisissä kiinnittyy huomio kuitenkin ensimmäisenä ihon ulkonäköön. Iho kertoo meistä paljon; hormonaaliset muutokset näkyvät ihossa, puhumattakaan ihmisen iästä ja elintavoista. Iholla on myös merkitystä mielialaamme ja itsetuntoomme. Jokaisen ihmisen mielialaan vaikuttaa, onko iho nuorekkaan tasainen vai onko ihossa itsetuntoa heikentäviä näppylöitä tai juonteita.Kasvot, kaula ja kädet huomioidaan ensimmäisenä mutta nykyisin yhä enenevissä määrin myös vartalon ihon ulkonäöllä on merkitystä.

Vaikka ulkoinen minä ei kerro koko totuutta ihmisen sisäisestä minästä on ihon ulkonäkö seikka johon muut ihmiset kiinnittävät ensimmäiseksi huomionsa.

Ihotyypit ja niiden hoito

Ihon tarpeet vaihtelevat ihotyypin, iän ja vuodenajan mukaan mutta myös ulkoisten ja siäisten tekijöiden mukaan. Stressi ja sairastelu näkyvät ihossa, puhumattakaan iän tuomista muutoksista.

Kauneudenhoitotuotteiden tarkoitus on pitää iho kauniina ja terveenä mutta joskus on todella vaikea tietää mitä kotihoitotuotteita tai kosmetologisia hoitoja iho tarvitsee.Kotihoitoaineiden valintaan vaikuttavat monet seikat. Ensiksi kosmetologi määrittää ihotyypin, sen jälkeen huomioidaan ikä, vuodenaika sekä elämäntilanteet. On hyvä käydä keskustelemassa kosmetologin kanssa, hän on ihonhoidon ammattilainen ja osaa määritellä ihotyypin ja kartoittaa ihon tarpeet.

Kaiken ihonhoidon perusta on ihon oikeanlainen puhdistus ja riittävä kosteutus. Puhdistus- ja kosteusvoiteiden lisäksi on olemassa yövoiteita ja runsaasti erilaisia tehohoitoja, jotka auttavat meitä ihomme kauneuden vaalimisessa ja joiden avulla kasvojemme iho saadaan pidettyä nuorekkaan raikkaana ja kauniina mahdollisimman kauan.

Jokaiselle ihotyypille on kehitetty niitä parhaiten tasapainottavat ja hoitavat aineet mutta ennen ihohoitoaineiden valintaa tulee määrittää oikea ihotyyppi.

Ihotyypit

Rasvaisen ihon tunnusmerkkejä ovat talirauhasten liiallinen toiminta, laajentuneet ihohuokoset, mahdolliset mustapäät ja näppylät. Rasvainen iho ei välttämättä ole epäpuhdas mutta se on usein paksuuntunut ja epämiellyttävän kiiltävä. Tällöin suositellaan ihon talintuotantoa tasapainottavia tuotteita kuten Biodroga Puran Formula-linjan tuotteet.

Kuivan ja herkän ihon tunnusmerkkejä ovat pienet huokoset, hilseily, kuivat läikät ja joskus ärsytyksestä aiheutunut punoitus ja kirjavuus. Kuiva iho on myös usein ohut ja siksi alttiimpi saamaan ryppyjä ja siinä saattaa esiintyä laajentuneita pintaverisuonia, couperosaa. Ensimmäiset kuivuudesta johtuvat rypyt ilmestyvät yleensä silmien ympärille ja kaulalle. Kuivan ihon hoidossa iällä on poikkeuksellisen suuri merkitys koska iän myötä kosteuden puute ihossa lisääntyy entisestään, se alkaa veltostumaan ja siihen ilmestyy ryppyjä. Biodrogan ihonhoitosarjasta löytyy laaja valikoima eri ikäryhmille tarkoitettuja kuivan ihon voiteita kuten Intense Moisture Formula-linjan tuotteet.

Normaali iho on tasaisen värinen, kuultava ja kaunis, huokoset tuskin näkyvät. Vaikka iho tuntuu ja näyttää hyvälät ei normaalinkaan ihon hoitoa saa laiminlyödä, vaan tulee käyttää tällä ihotyypille valmistettuja tuotteita. Näin iho säilyy kauemmin kauniina. Kesällä riittää usein kevyemmät tuotteet kuin talvella, jolloin keskuslämmitys ja pakkanen kuivattavat tätäkin ihotyyppiä. Normaalille iholle biodrogalla on tarjota useita eri vaihtoehtoja ja talvella tuotevalikoimaan voi lisätä vaikkapa kosteuttavat Blue Orchid Concentrate ampullit tai kosteuttavan Power moist mask naamion.

Sekaihon tunnusmerkkejä ovat otsan, nenän ja lean eli T-aluen rasvoittuminen. Kasvojen muiden osien iho voi olla normaali tai jopa kuiva. Tämä ihotyyppi on todella yleinen mutta sen hoito on joskus hieman hankalaa. Tällekin ihotyypille löytyy omat tuotteensa. Esimerkiksi Biodrogan Oxygen Formula Day&Night Care for oily and mixed skin sopii erinomaisesti nuorelle sekaiholle.

Ikääntyvä iho ei ole ihotyyppi vaan kaikki ihotyypit ikääntyvät ja käyttäytyvät yksilöllisesti. Tällöin ihonhoitotuotteet valitaan paitsi ihotyypin, myös iän mukaan. 30-vuotiaalle valitaan jo tehokkaampia tuotteita kuin 20-vuotiaalle mutta kun ikää tulee lisää niin otetaan käyttöön aina elvyttävämpiä ja kosteuttavampia tuotteita. Iän myötä ihon toiminnot ihossa hidastuvat ja iho tarvitsee elvytystä ja kosteutusta säilyäkseen kauniina.

Silmänympärysiho on ohut ja herkkä, eikä se ole aina samaa ihotyyppiä kuin kasvojen muu iho. Rasvoittuvassa ihossa saattaa olla kuivuutta ja juoneteita silmien ympärillä. Silmänympärysvoide tulee valita yksilöllisesti.

Lisäksi on lukuisia muita erikoistuotteita, kuten kuorintoja, naamioita ja seerumeja, joita iho tarvitsee pysyäkseen hoidettuna. Esimerkiksi kuorinnan tarkoituksena on poistaa iholta kuolleet ihosolut ja huokosia tukkivat epäpuhtaudet. Kuorinta myös kirkastaa ihon väriä ja valmistaa ihoa muille tehotuotteille. Tehotuotteet imeytyvät ihoon paremmin kuorrinnan jälkeen.

Miesten ihon hoito

Naisten lisäksi myös miehet ovat löytäneet kosmetiikan maailman, eikä itsestään huolehtivan miehen hyvään oloon enä riitä vain parranajo ja suihku. Hän haluaa myös helpon ja nopean ihonhoitokokonaisuuden, joka vastaa hänen ihonsa tarpeisiin.

Säännöllinen parranajo, näytepäätetyöskentely ja ulkoilma kuivattavat miehen ihoa. Ihon rakenteesta ja paksuudesta johtuen, miehen iho alkaa vähitellen menettää kimmoisuuttaan ja kiinteyttään paljon nopeammin kuin naisen iho. Miehen huolina ovat mustapäät, epäpuhtaudet, kuiva iho, tulehdukset karvatupissa ja rasvainen iho.

Biodroga Men on suunniteltu miehen iholle. Sarjassa on kaikki oleellinen, mitä miehen kasvojen iho tarvitsee ja tuotteet ovat nopea- ja helppokäyttöisiä.

Ihonhoito kotona

Suurin osa ihonhoidosta tapahtuu kotona ja siksi on erityisen tärkeää että ihoa hoidetaan säännöllisesti ihotyypin mukaisilla aineilla. Kannattaa antaa ammattilaisen tehdä ihoanalyysi ja pyytää häntä suosittelemaan oikeat aineet. Näin vältyt kalliilta virheostoilta. Analyysi kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin koska ihon kunto ja tarpeet vaihtelevat esimerkiksi vuodenajasta ja iästä riippuen.

Kosmetologiset hoidot

Sen lisäksi että ihoa hoidetaan oikeilla tuotteilla kotona, tulee jokaisen sisällyttää ihonhoito-ohjelmaansa myös säännölliset kosmetologin tekemät hoidot. Perinteisen ihonpuhdistuksen lisäksi kauneushoitoloiden valikoimista löytyy lukuisa joukko erilaisia hoitoja tarpeiden, käytettävissä olevan ajan ja kukkaron mukaan.

Yleisesti ajatellaan että kosmetologin tekemä hoito kaksi kertaa vuodessa riittää mutta hoitoja suositellaan tehtäväksi kuukausittain tai jopa useammin. Esimerkiksi sairausjakson jälkeen voi olla paikallaan tehdä elvyttävä sarjahoito.

Kosmetologi suunnittelee hoidon aina asiakkaan ihon tarpeet huomioon ottaen. joskus iho kaipaa perusteellista kuorintaa ja mekaanista epäpuhtauksien poistoa, toisinaan taas iho tarvitsee kuorintaa ja kosteuttavan ampullin imeyttämistä tai uudistavaa ja elvyttävää tehohoitoa.

Biodoga kauneushoitolassa sinua palvelee aina ihonhoidon ammattilainen, kosmetologi.

Ihosi ansaitsee parasta!

Anne Enroth
Tuotepäällikkö
Toporiina Oy